Dlaczego superfood?

 

Mianem Superfood określa się żywność niezwykle bogatą w cenne dla organizmu człowieka składniki. Zawartość witamin, składników mineralnych czy antyoksydantów w tego typu produktach jest zazwyczaj kilkakrotnie wyższa niż w tych tradycyjnych. Włączając Superfood do codziennego menu wzmacniamy naszą odporność, dodajemy organizmowi energii, zmniejszamy ryzyko chorób m.in. serca, cukrzycy, nadciśnienia a także wspomagamy działanie naszego układu nerwowego.

Na miano super żywności zasłużyć mogą jedynie produkty naturalne, które nie zostały przetworzone w procesie produkcji oraz zawierają cenne, prozdrowotne składniki o udowodnionym działaniu. Są to najczęściej owoce lub warzywa pochodzące z rożnych zakątków świata, a także niektóre ryby, grzyby czy algi morskie. Nie istnieje konkretna lista Superfood’ów, wiele produktów ma swoje unikalne właściwości, dlatego najlepiej łączyć je ze sobą wprowadzając do codziennego menu tam gdzie to możliwe.